Scriitor: Andrei Țuțuianu

Povestitor: Alexandra Banu

Organizație: Asociația House of Education and Innovation

Titlu: Bibliotecara

Nivel: Intermediar

Limba: Română

Abstract: Să alegi să fii bibliotecar în era digitală nu este o profesie, este o vocație. Tot mai puține persoane citesc, iar sfatul cel mai pertinent, venit în urma anilor de experiență a fost: Citiți pentru că nu vă face rău!

Cuvinte cheie: bibliotecă, bibliotecară, carte, citit, cursuri, copii, lectură, profesor, abilități, educație, cercetare. 

Bibliotecara

Mă bucur că ne puteți împărtăși din experiența dumneavoastră pentru că sunteți o persoană atât de implicată în viața culturală din zona noastră. Sunt onorată că o persoană de vârsta ta este interesată de educație și, mai mult, dorește să transmită și celorlalți informații folositoare. 

 

Activitatea mea se reduce la bucuria de a citi și de a-i îndruma și pe ceilalți să descopere această activitate fascinantă. De mic copil, provenind din mediul rural, am fost scutită de munca în gospodărie sau pe câmp doar pentru că, părinții mei, când mă vedeau cu o carte în mână, se gândeau că îmi va fi mai utilă la un moment dat. Am urmat cursurile liceului Pedagogic și, după absolvire, cu mare drag și plină de entuziasm, m-am întors în satul natal să le împărtășesc copiilor din cunoștințele mele. Dar simțeam că pot face mai mult de atât. Am urmat ulterior și cursurile Facultății de Litere, specializarea Biblioteconomie și știința informării. Așa am simțit că pot lucra ca un profesionist. 

 

Având abilități organizatorice bine dezvoltate, cunoștințe excelente de comunicare și prezentare și talent în rezolvarea problemelor, dar mai ales un entuziasm debordant, am înființat, în cadrul căminului cultural, biblioteca “Emil Gârleanu”. Recunosc, fondul de carte a fost infim la început, mare parte din biblioteca personală a mers în noul sediu și, cu niște eforturi deosebite, am tot sporit resursele bibliotecii. 

 

Am implicat în activitatea mea toata suflarea din sat pentru că eu nu am fost doar un profesor interesat să împărtășească dragostea pentru lectură mai degrabă decât să predea gramatică, eu am fost promotorul ideii de educație și cultură, al ideii de depășire a condiției materiale precare prin muncă intelectuală, asta mai ales pentru ca mi-am dat seama de faptul că deținerea unei diplome didactice nu este suficientă pentru a te califica drept profesionist. Trebuie să muncești și să te implici cu tot sufletul în activitatea ta. 

 

Biblioteca satului a devenit gazda a numeroaselor evenimente culturale. Am organizat în bibliotecă o expoziție cu lucrările pe care le-au realizat copiii la un curs de pictură pe care l-au făcut cu un profesor voluntar, fost coleg de-al meu de facultate. Am răsfoit împreună cu copiii albumele de artă și i-am recompensat cu premii oferite din sponsorizări. 

 

Eu am încercat mereu să fiu un exemplu de bunătate pentru toți. Ușa bibliotecii a fost permanent deschisă și nu doar cărțile au fost la dispoziția lor, ci și eu cu toate cunoștințele, deprinderile, abilitățile și timpul meu. Pentru mine biblioteca a devenit a doua casă, a fost ca un copil în care am investit toate resursele mele, știind că niciodată nu mă va dezamăgi. 

 

Am solicitat ajutorul copiilor pentru a sorta și ordona cărțile. Mereu au răspuns favorabil. I-am învățat pe copii să dezvolte un plan de lectură, care să îi ajute să citească cu adevărat cărțile de care au nevoie, fie la școală, fie pentru a-i pregăti pentru viață. Trebuie să ai o pasiune pentru a ajuta oamenii, nu pentru că este datoria ta de muncă, ci pentru că locul tău de muncă se află în jurul nevoilor altora. 

 

O întâmplare absolut fascinantă pe care am trăit-o în legătură cu lectura a fost când am împrumutat o carte personală unei cunoștințe care a plecat din țară. Renunțasem la gândul că aș mai putea recupera cartea când, într-o zi am fost abordată pe o rețea socială, de către un cetățean străin, care mi-a spus că a găsit și cumpărat cartea, pe care eu îmi scrisesem numele, într-un anticariat, deoarece studiază limba română și dorea să aprofundeze vocabularul. Chiar m-a întrebat cum de am renunțat la o carte așa valoroasă și vă mărturisesc că în acel moment am fost foarte fericită, deoarece cartea a ajuns la o persoană care o apreciază, deși inițial îmi păruse rău că am pierdut-o. 

 

Noi suntem binecuvântați că putem avea acces atat de ușor la informații mai ales cu ajutorul tehnologiei. Evident, suntem norocoși că avem acces la multe lucruri, dar astăzi vreau să subliniez importanța cunoștințelor dobândite cu ajutorul lecturii. În momentul în care citim un autor, ceea ce facem noi de fapt este să descărcăm în mintea noastră toate cunoștințele lui, adunate în foarte mulți ani, poate zeci de ani de studiu și de muncă, în doar câteva zile. Trebuie să realizăm cât de valoros este acest lucru. Este o conștientizare de-a mea din timpul facultății, când efectiv devoram cărțile. Este o idee pe care m-am gândit să o împărtășesc cu voi cu un scop… Acela de a vă face să realizați cât de important este să citești. Asta dacă nu știați deja! 

 

În cariera de bibliotecar, te întâlnești că o mulțime de oameni din diferite domenii de influență: profesori, profesori universitari, studenți, experți în diverse domenii. Așa că ai nevoie de abilități personale puternice pentru a putea interacționa cu acești oameni. În plus, întrucât vei întâlni mai mereu oameni importanți, în prezența acestora va trebui să dai dovadă de abilități excelente de comunicare pentru a putea interacționa eficient cu aceștia.

 

De asemenea, trebuie să fii atent și să dai dovada de discernământ în activitatea ta, deoarece nu toți cei care intră în biblioteca ta vor veni să citească. Unii vor veni să fure. Trebuie sa fii atent și să nu permiți niciodată utilizatorilor să depășească limitele. Menținerea liniștii în bibliotecă este o condiție esențială pentru buna desfășurare a activității. O altă abilitate foarte importantă pentru mine ca bibliotecar este arta iscusită de a păstra lucrurile în ordine, pentru că unul dintre lucrurile care intră în rutina zilnică în bibliotecă este organizarea și aranjarea cărților și a tuturor celorlalte materiale. 

 

În calitate de bibliotecar școlar îi înveți pe elevi valoarea lecturii și îi ajuți să dezvolte obiceiul de a citi. Acest lucru se realizează de obicei prin prelegeri, sesiuni interactive de povestire și activități practice. De asemenea, îi ajută pe elevi și pe profesori să găsească resurse pentru a le utiliza în planurile de lecție în clasă și de a se pregăti mai eficient. Bibliotecarii din universități îi ajută pe studenți să acceseze informații și să efectueze cercetări. În aceeași ordine de idei, ei ajută profesorii universitari să găsească materiale pentru prelegerile lor sau pentru propriile proiecte de cercetare. 

 

De obicei, bibliotecarii gestionează informațiile și resursele și ajută oamenii să localizeze cărțile și să utilizeze informațiile. Bibliotecarii țin cititorii la curent cu noile apariții din literatură și selectează publicațiile care vor fi achiziționate pentru colecția bibliotecii în funcție de preferințele cititorilor. Întotdeauna comanda cărților se face după consultarea a numeroase surse de informații pentru a selecta materialul adecvat pentru o bibliotecă. 

 

M-am implicat foarte mult în activitate, m-am dedicat cu pasiune și am făcut eforturi ca să cresc numărul cărților și al cititorilor, deopotrivă. Am organizat concursuri de citit, pe categorii de vârstă, cu premii în cărți, evident. Am introdus cărțile în limbi străine, apoi cărțile audio. 

 

Dacă la început am avut doar un calculator, în timp am reușit să îi ajut pe copiii din sat primind mai multe calculatoare. Acestea au folosit ca și suport în activitatea de cercetare, dar și pentru a le facilita accesul la unele titluri pe care noi nu le dețineam în bibliotecă. 

 

Rolul bibliotecarului este să gestioneze bibliotecile și să ajute clienții să găsească informații. Acest lucru se întâmplă și azi, chiar dacă, în mare măsură, populația e tot mai capabilă să efectueze cercetări prin surse electronice. Cititorii își doresc să întâlnească în biblioteci, bibliotecari instruiți, erudiți, inteligenți, prietenoși, binevoitori, gata să ofere ajutor.

Bibliotecarul trebuie să fie dispus să învețe pe tot parcursul vieții. Nu contează cât știi acum, contează cât ești dispus să înveți în continuare. Înainte cărțile se împrumutau pe fișe, acum evidența este electronică. Extinderea tehnologiilor impune multe schimbări, inclusiv la nivelul bibliotecarilor. Trebuie învățat din mers pentru că altfel vom rămâne pe linie moartă. Și nimic nu ucide mai mult decât conștientizarea inutilității. 

 

Munca de bibliotecar este nu numai o ocupație pur și simplu, ci una dintre cele mai frumoase și distinse activități. Bibliotecarul este ca un avocat în fața celor care iau decizii pentru viitorul bibliotecii, susținând rolul social al acesteia și importanța serviciilor oferite. Biblioteca trebuie să fie lider al comunității în sfera vieții culturale, să fie inițiator și consultant în parteneriate cu toate instituțiile socio-culturale și politico-administrative locale, să fie inovator, să fie agentul schimbării și al noului în viața comunității pe care o deservește. 

 

Aș dori să lansez o provocare pentru cititorii noștri…Statistica spune că o persoană normală citește aproximativ 200 cuvinte pe minut. Dacă ai aloca 30 minute pe zi cititului, asta înseamnă că ai putea citi o carte pe săptămână. Poate că într-o zi nu ai să găsești 30 minute legate, dar poți citi 15 minute când te trezești și 15 minute seara înainte de culcare. Dar hai să presupunem că 30 minute pe zi și o carte pe săptămână este prea mult pentru început. Ce spui despre o carte la două săptămâni, cu aproximativ 15-20 de minute pe zi? 

 

Statistica spune că peste 90% dintre români nu citesc cărți, dar acesta este și motivul pentru care lucrurile nu merg prea bine în viața lor. Dacă tot timpul decidem să învătăm din greșelile noastre și nu alegem să citim despre cunoștințele altora care s-au lovit de întâmplări asemănătoare, care au găsit soluții la care poate că noi nici nu ne-am gândit, nu vom avea cum să evoluăm și să ne atingem adevăratul nostru potențial. 

Recomandarea mea: – Citiți, pentru că nu vă face rău!


Project 2020-2-RO01-KA205-080819 STORYLINE

Funded by the Romanian National Agency of the Erasmus+ Programme

Start date: 01-11-2020

End date: 31-10-2022

Copyright © 2020 – 2022 STORYLINE

This web-site reflects the views only of the authors, and the European Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

Versiune - 0.1

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google